Seribu Penghargaan Buat Mereka Yang Sudi...

BLOG ENTRI RENCAM DARIPADA AKU... JEMPUT KE SANA YE..

Ahad, 27 Mac 2011

Anok-anok Ayoh.. Ce Dengor Ayoh Nok Ceghite Ni..

Malam tu, ayoh ngan geng-geng ayoh gi makan awei sikit.. dalam pukui 8 lebih gitu laa.. Keme makan awei sebab nok jamming.. band ayoh kene buat pesembahan mase dinner isteghi-isteghi oghang kenamaan Jepun/Korea kat dewan beso UKM nanti.. nok belatih la kununnnn.. Keme pegi naik motu ke BBBangi.. Ayoh numpang kawan laa.. Ayoh oghang mesekin.. mane ade motu sendighi.. 

Ghasenye, keme makan kat gerai Melati Putih kot.. Keme duduk meje sebeloh ngan due anok daghe to.. Soghang makei tudung labuh.. err.. soghang idok bertudung.. ghope macam Jepun,  nampok rock je ayoh tengok. Ayoh kenei gitu-gitu je anok daghe ta.. Tegor pun main angkat kenin je.. Tengoh sedap-sedap mentekedaghoh ta.. tetibe anok daghe yang idok betudung tu sakit. Peghutnye keghah, kate anok daghe yang makei tudung labuh. Iskk.. ape ke heinye ? 

Nampok sakit yaamat-amat la budok tu punnn.. Sebeloh tangan die nekan-nekan peghut.. Sebeloh tangan lagi ngenggam penumbuk.. nahan sakit la gamoknya. Mukenye udoh bepeloh nahan sakit. Kate di anok daghe tudung labuh, tadi deme jalan kaki ke situ... ikut jalan sot kat (shortcut la tuu.. hihihi). Mun kalo jalan biase mau 2 kilomite juge.. Ikut sot kat ta banyok la dekatnye.. ikut celoh-celoh ghumoh je.. Tapi, kalo sakit gitu, mane ghopenye nok bejalan. Keme sepakat nok nolong anto budok tu. Memasing betolo-tolo.. Kawan ayoh takut.. jalan ke tempat deme duduk tu nyemedang je ade polis buat rodblok .. Tahan di polis.. mapuihh, kate di deme. Bincang punye bincang, yo la ayoh je yang anto.. Ate, udoh sumenye takut.. lesen tak mandang la.. helmet idok cukup la.. Banyok meno pikio dideme.. Yang ade lesennye, Talib soghang je..

Talib bawok yg tudung labuh.. ayoh bawok budok yang sakit tu.. Ayoh pakei helmet.. budok yang sakit ta, idok. Lantok la.. Pikio ayoh mase tu, budok tu kene leghah hantor balik.. Mun lantoknye kaghang pengsan kat situ lagi teghuk.. Sebabkan die sakit.. ayoh sughuh die pegang kekuat.. jangan sampei cicor (cicir tgh jalan) pulok ! Ade masenye ayoh 'tepakse' pegang tangan budok ta.. Wwooii.. bukan gatei yak.. demi keselamatan ! Ayoh tengok budok ta udoh lembek kome.. Ayoh ghiso die cicor la tuuu... errr.. tapiii.. errr.. macam best la jugak.. kihkihkih.. Ayoh bawok motu pelan-pelan...

Elok je dalam 100 miter daghi bulatan BBBangi tu, ngale ke tempat duduk budok tu... Nahhhh... Rodblok !! Idok pulok ayoh takut.. Ayoh beghani.. Ayoh nolong ngantor oghang sakit kan.. tak kan polis maghoh kot. Ate ayoh buat nohin(bodoh) je.. Polis tahan motu ayoh. Ayoh kabo.. Ayoh nok ngantor budok tu.. die sakit. Polis buat muke boring.. "Budok ke awek nko ?", tanye di polis.. Jenuh la ayoh nyawabnye. Soh-soh je budok tu takde kene mengene ngan ayoh.. Ayoh ikhlah nolong je.. Idok dihajab di polis ta. Budok tu ayoh tengok udoh ghope nok pengsan. Sebenonye polis tu pun nampok.. tapi ye la.. polis yak.. Tawu nok nyaman je pun. Malaih banyok soei jawab.. ayoh seghoh(serah) dompet ayoh ke polis tu.. Kome simpan dulu.. Idok aku laghi.. Usoh la ghiso.. Yo aku hantor budok yang sakit ni dulu.. Nanti aku datang balik.. nanti ikut suke mengkome la nok saman ke ape, kate di ayoh. 

Anok daghe idok betudung yang sakit udoh selamat ayoh hantor. Ayoh jumpe balik polis tu.. Lesen, ayoh takde.. Budok tu idok makei helmet.. Cisss.. rodtet motu pun udoh mati !. Kene saman la ayoh.. Sempat juge polis muji ayoh to.. Katenye, ayoh baik tapi bio la kene caghe.. Keselamatan jalan ghaye kene jage.. Adoiih.. tadoh je la telinge.. Deme cume cas motu idok ade rodtet je laa.. Hmmm.. saman tetap juge saman.. Keghane saman tu la, ayoh naik mahkamah due kali.. Takat ini, itu  la kali petame dan teakhir ayoh jejok kaki ke mahkamah.. Maghase la juge ayoh yak.. Hampeih !!!

Buat anok-anok ayoh.. 
Anok daghe yang ayoh tolong tu la yang buat ayoh undur dighi dari band rock ayoh jaman memude dulu.. Mun idok, mungkin ayoh meghase main kat kelab malam to.. Anok daghe itu la juge yang buat ayoh potong ghambut jadi pendek.. Errrr... Anok daghe itu la yang sekaghang jadi UMI kome betige.. Kihkihkih.. 

31 ulasan:

jurnal murahan berkata...

oooo sweet, awok suke cerite ni

someday depan2 nak cerite how i met ur mother jugak dekat anak2 ahaha

amalhaj berkata...

ate? anak daghe itu ker yg jadi mak bebudak miker mad?

kelisa_samudera berkata...

menarik citer mike ni samad. jauh juge ghasenye BBB ngan ukm tu. cemana buleh ade jalan shot kat lak?

a.samad jaafar berkata...

JurnalMurahan..
hihihhi...sesekali bercerita ttg zaman muda2 pada dorang.. dorang suka..tak percaya cubalah..

a.samad jaafar berkata...

amalhaj..
begitulah adanya..hihihi.. jodoh yak..

a.samad jaafar berkata...

sahabatku kelisa..
dia tinggal di Kamsis Luar Kampus.. err..mungkin sekarang sudah bertukar nama kot.. Kalau dulu Kamsis (Kampung Siswa/siswi) sekarang Kolej..Dah lama tak ke sana..

toyolkiut berkata...

tergelak sorang2 mmbacanya..
mnarik..
cmtu rupanya Tuhan pertemukan saudara samad dngn jodoh..
alhamdulillah..

Encik MamaT berkata...

igtkan kisah kegatalan samad.. rupanya kisah cinta samad... hahaha...

Fiqas berkata...

menarik sungguh jodoh pertemuan yob ni.. dari nolong sampai kepelamin akhirnya ye...lepas ni citer la pulak teknik ngorat mak budak tu...

bunga berkata...

:)..

a.samad jaafar berkata...

EN MAMAT..
aku tumbuk perut nko nantiii.. kahkahkah.. errr.. gatal tu boleh tahan la jgk ! kahkahkah..

a.samad jaafar berkata...

Kiut..
jangan gelak2.. citer seriyes gila tuh...hahaha..

a.samad jaafar berkata...

Sahabatku Fiqas..
tiada teknik ngorat.. tak ngorat pun.. tak pandai laa.. rasanya keikhlasan yg menemukan kami.. agaknya laa..hihihi

a.samad jaafar berkata...

Bunga.. \
apa tu ???

Suara Kalbu berkata...

Wahhhhhhhhhh... ini sangat-sangat nostalgik punya cerita. Musti anak-anak senyum simpul dengar en samad duk ceghiter. Uminya pun tumpang senyum. Seronok ingat kisah-kisah lama yang manis

sharouk berkata...

Patut buat filem serite niweh

Aku Dan Teksi berkata...

Best juga dengan kisah2 yang lalu.
Kekadang bila kita imbas kisah lalu membuatkan kita tersenyum sorang2.

Saudara munkin khawin muda,sy dah berkarat baru khwin,umur 36 baru bertemu jodoh,maklumlah seronok hidup bujang,lebih2lagi di rantau orang.

a.samad jaafar berkata...

sharuok...
kalau buat pilem..nanti tuko jadi kesoh segham la plk..hihihi

a.samad jaafar berkata...

sahabatku Joyiman..
saya menamatkan zaman bujang dlm usia 23 tahun.. ini atas nasihat seorang sahabat supaya isteri cepat mendalami agama.. saya hantar dia berguru dgn arwah mak saya.. isteri penah keluar 3 kali dlm paper sbg tokoh muaalaf..

a.samad jaafar berkata...

suara kalbu..
saya citerkan kisah ni sambil memandu ke ipoh.. memang dorang ketawa..terutama uminya.. pastu, saya salin balik ke sini sbg bkongsi ngan kwn2 hihihi..

Abhamz berkata...

salam, seronok baca ceritanya.

makdara TERdiva berkata...

ini kira pertemuan pertama yop ler..touching2x :D

wahida berkata...

how sweet...ooo, mcm tu kisahnya first time bertemu...hehehe...

Pirate berkata...

owh.., sy nak kawen!!!!

a.samad jaafar berkata...

Abhamz...
t kasih sudi jenguk ke sini.. merapu je tuuu..hihihi..

a.samad jaafar berkata...

geng...
errrr.... ntah laaa.. kihkihkih..

a.samad jaafar berkata...

Pirate... t kasih dtg.. dan silalah kawen cepat2 ye.. hihihi

a.samad jaafar berkata...

Wahida..
selalu jgk jumpa tp gitu2 je la... hihihi..

eMMe berkata...

yop, udah baca, best citer flashback jaman rock muda2 hehehe..rupenye kakak sakit dah lame ye yop...moga yop sekeluarga sentiasa sihat sejahtera....

DKosongLapan berkata...

Assalamualaikum.....CHor...
gatei jugak mike ye chor... kekeke..kalo udah jodoh tuuu....... bukan kite tau macam mane gaye Dia atorkan.......

MOH KEMBARA berkata...

Salam Yob Mad, kalau cicor budak tak bertudung tuh...? He he...