Seribu Penghargaan Buat Mereka Yang Sudi...

BLOG ENTRI RENCAM DARIPADA AKU... JEMPUT KE SANA YE..

Isnin, 14 Mac 2011

Belabun ngan Tok Batin

Lagi n3 yg panjang.. kalau sudi dan sanggup.. bace la..


Suatu petang... 6 tahun yang lalu...


Aku mawok keghete lajunye tahap F1.. kene leghah nok ngejo main bola di kampung. Mun aku tak ade, sape pun idok ade peluang nengok cubaan-cubaan yang menaghik ke pintu gol.. Sian deme..  err.. biasenye bile aku nyepok bola ke gol, bola ta melambung antaghe 5 ke 10 kaki ke ataih palang gol.. hebat yak ? hihihi.. hebat ??

Tibe kat satu selekoh, aku nampok ade oghang tue tercegat kat bawoh pokok. Nengok keghete aku, teghuih la tangannye nahan aku. Die nok numpang... Aku sughuh la die masok. Bile die masok je, aku cium bau tuak  yaamat kuat. Adeih.. tahan je la napaih. Oghang tue ta makei kemeje lengan pendek yang udoh lusuh, seluor pendek ataih lutut. Kat tangannye ade due bungkus pelastit.. ade ikan due tige eko aku tengok. Kakinye ade tanah melekat sesikit... ntoh mane didapatnye tanoh tu, ntoh la.. heghan aku. Ketiennye ade bengkok yang agok beso dan meghoh menyale. Ade semacam kudih to.. eh.. bernanoh ! Aku ulo tangan aku.. besalamla keme.. Mate jahat aku nengok katah kebawoh oghang tue tu.. Aku tutup ekon.. bukok tingkap leluwah.. Aku tepakse gitu. Mun aku teghuih 'on'kan ekon.. tutup tingkap.. mau pitam aku nyium bau tuak tu kome..

Aku selowkan keghete... nok belabun sikit ngan die.

"Aku Long Jam.. Lompat jauh kihkihkih..". Aku ngekek same...
"Saya Samad.. panggei je Mad..".
"Aku tok batin oghang asli Kg Perap nun.. "
"Ohh.. ye ke.. Musti pandei ngubat oghang la ni yak.."
"Bulihhh.. Ghamei itu Melayu datang jumpa aku..". Uuihhh.. banggenye muke die.. idok tawu aku nyakapkan to. Idok beghenti-ghenti die belabun.

Sekejap-sekejap, tangan kanan die ngaghu  keteinnye yang bekudih tu... sekejap-sekejap, ngan tangan kanan itu la juge die nepok-nepok badan aku. Nasib aku la tuuu..!

"Aku baghu balik daghi Pekan Paghit. Singgoh meli botoi-botoi kecik ni.. kat ghumoh doh abih. Aku nok buboh minyok cenuai.  Minyok cenuai tu, minyok pengasih.. ghamei oghang Melayu caghi. Aku buat daghi daun.. namenye Daun Cenuai. Masokkan daun ta dalam botoi yang udoh diisik minyok.. dipuje.. dijampi satnike jampi seghapok". "Iskk.. senang je muatnye..", kate di die. Aku tadoh je telinge.. Best jugak jumpa oghang tue ni to.. Mungkin ade mende baghu yang akan aku dapat..

 " Tadi aku tumpang keghete oghang, tapi ditughunnye aku kat simpang tu je.. Oghang tu nok pegi Beghuas. Aku jalan sesikit.. sampei la aku nampok keghete kamu..".
" Ate.. ngape idok naik bah je tok ?"
" Nok naik bah mane gayenye..? Duit abih. Kawan ajok minum (tuak) pulok tadi...kihkihkih ".
" Iskk.. kalo tak ade oghang yang nok bagi numpang tadi, tok jalan kaki je ke ?"
" Haah.. udoh biase laa.."

Menung aku nengornye. Mun disukat daghi tempat die naik tadi, mau-mau lime nam kilomiter juge kome.. Jauh yaamat ta. Tamboh pulok ngan kakinye yang sakit tu. Sian pulok aku kat die. Patotnye tadi die pegi kelinik ubatkan kakinye.. tapi tak dan, katenye.. Tak dan sebab lagut minum la tu..

Idok lame pahtu keme sampei kat simpang ke Kampung Perap. Die mintok aku tughunkan die ke situ. Kate tok batin tu, keghete susoh nok bawok ke dalam sebab jalannye teghuk. Aku ikutkan je.. Tapi bile aku tengok kat papan tande kat simpang tu, aku tengok kampung Perap tu jauh ke dalamnye.. 4 kilomiter lagi ! Ya Allah.. jauhnye... Aku sughuh tok batin tu masok balik. Mane gayenye nok bejalan jejauh ngan kakinye yang sakit ta. Die menolak.. tapi aku desok juge.. Kejam la aku mun aku sanggup bio die bejalan balik ke kampungnye. Aku siap keluo keghete.. taghik tangan die.. sughuh juge masok. Yo la aku hantor.. lagipun aku nok meghase nengok tempat die, aku kate. 

Jalan ke kampung tu memang bertar.. tapi kecik yaamat kome. Ngam-ngam ngan keghete aku je. Udoh la tu.. nipih tarnye.  Lubang sane.. lubang sini. Naik bukit.. tughun bukit. Bukitnye punye la cugham.. ade masenye aku pun jadi gayat.. segham.. Kene tempat yang idok bertar.. lagi hajab dibuatnye. Keghete aku jenih ghendah dan beskirt-skirt pulok... ate.. bedeghung bedeghang la bunyi lantei keghete nyagat jalan.  Aku tawu.. ade bagian bampe yang pecoh.. Tawakal je la.. Aku tak dan doh nok belabun.. Mate aku bukok leluwah.. asei silap je.. mampuih la aku munkalo tejunam ke gaung. Keadaan dalam utan tu gelap, padehei, baghu pukul nam lebih.. Tok batin tu pun banyoknye diam je.. Die kate, die ghase nyesei sebab udoh nyusohkan aku. Die teghutang budi yaamat-amat. Aku gelok je.. Aku idok kesoh pun.. Aku betui-betui ikhlah.. Ghase bangge sebab dapat bantu oghang yg memang patot sangat aku bantu.. ade la..

Lah-lah.. sampei juge ke Kampung Perap. Menaghik juge kampungnye. Bersih.. banyok ghumoh di situ. Ade lime nam oghang bebudok mude naik motu sambei ngando sumpit soghang satu. Deme nok nyumpit tupei. Daging tupei jauh lebih sedap daghi daging ayam, kate di tok batin ta. Aku angguk kepale lelaju.. kununnye pecaya yaamat la akunye hiihiihi.. Tok batin aku hantor sampei ke depan pintu ghumoh PPRTnye. Die idok teghuih tughun.. die diam je. Die tenung muke aku lame-lame. Pahtu, die memuji-muji aku... Letih aku nengornye. Die teghase teghutang budi yaamat kat aku. Die idok tawu nok memalahnye. Aku tepok-tepok badan die.. " Idoknye ngape.. saye seghonok jumpe tok", kate aku. Tapi die idok puah hati lagi..

Die nok bagi aku nombor ekor.. "Gerenti kene.. kalo tak kene, jumpe aku balik.. tampor muke aku nih.." kate die seriyes. Aku kate, aku tak bulih teghime.. aku oghang Islam. Die menung. Die ajok pulok aku tughun.. die nok bagi aku minyok cenuai yang paling baguih untuk aku. Juge aku tolak.. Aku kabo yang aku doh kawein.. lagipun, aku memang ghamei peminat.. kihkihkih.. ( aku melawok je komeee..) Tok batin gaghu-gaghu kepala.. Die belum juge nok tughun.. Pahtu, die tunjuk soghang anok daghe tengoh nyapu sampoh di laman ghumohnye.. Katenye, itu cucu die. " Baghu 18 tawun, cantik.. Kamu nok..? Aku bulih tolong..". Ketawe besor aku.. Gile betui la.. !

Aku pujuk die tughun. Aku kabo ke die yang aku ikhlah nolong.. Allah akan bagi ganjaran yang lebih baik untuk aku. Mengaloh juge die.. tapi dengan syarat.. Kalo aku nok die tolong aku (tolong caghe die la), datang la caghi die. Die akan bantu walopun aku datang pade pukui 3 pagi..  Aku angguk kepale.. err.. ngambik ati die je kome.. Tak kan aku nok mintok tolong ngan tok batin pulok !

Die panggei semue keluarge die jumpe aku, termasok cucunye tadi.. err.. bulih tahan jugak hihihi.  Sekali lagi dipuji-pujinye aku.. Naik malu aku.. Pahtu, aku mintok ijin balik. Deme lambei-lambei tangan.. Aku pulok tengoh mikiokan.. seksenye jalan nok keluar daghi utan tu .. Haghi pun udoh nok masok magerib.. Ya Allah.. aku mohon jangan la jadi ape-ape dalam pejalanan balik aku nanti...
sekian..

Nota : Tok batin tu kate to.. bile nok pilihanraya, ade due oghang YB U%$O yang jumpe die. Aku kenei YB tu.   Tapi aku haghap sangat.. yo la tok batin tu menipu aku tentang tu..

22 ulasan:

ckLah berkata...

Idok ke mike mintok minyak cenuei sebotoi due? Balik bandor, buleh juwei! Hehehehe...(gurau ya Mad)

kakcik berkata...

Beghani beno le adik kakcik ni masuk entoh mane ghunutnye tu. Tapi, kalo kite ikhlah, Allah sentiasa bersama kite yak?

Ate kat mane pulok Kg Perap tu? Kg Perik tawu le kakcik. :)

Fiqas berkata...

bila kita iklas menolong org, pasti kita akn dihargai.. tak kira la bangsa apa pun, dengan cara apa pun..cuma kita kena nilai dari banyak sudut la pulak kan..yang molek kita amik, yg bertentangan kita tolak dgn baik...

kelisa_samudera berkata...

uihhhh, sayang betui le kamu mad. memang tolak tuah. nape kamu tak ambik je nombo ekor tuk batin tu bagi? haduiii. kalo idak buleh le meghase naik kete baghu. kalo idak nak meli kete baghu pun, dapat ganti bamper kete kamu yg pecah tu pun jadi le.

Jank berkata...

Jangan risau Abg samad, panjang macam mana pun sy akan baca sampai habis hehe. Cite sedap mne pueh nak baca pendek2. Betul tu Abg samad, hanya Allah tempat kita meminta. Senang pun ujian, susah pun ujian.

Aku Dan Teksi berkata...

Napa tak terima je cucu tok batin buat no2...hehe

sharouk berkata...

Kaslo awok awok milih anak darenye ha ha....kang kokak dek bini awok kang ha ha..

a.samad jaafar berkata...

saudara joyiman..
haah laa..silap saya tu..mana tau, tah-tah boleh jadi tok batin saya ni kan kihkihkih..

a.samad jaafar berkata...

saudara sharuok..
errr.. ngape tetibe je teman ghase nyesei nih...???

a.samad jaafar berkata...

kakakku kakcik..
Kg Perap detoknye antaghe tanjung blanje ngan kg Bekor..

bukan beghani ta... saje nok nolong.. agoknye tuhan nok teman nengok ghope org asei kat kampung tu kot..hihihi

a.samad jaafar berkata...

ckLah ckgu yg dihormati..
betui juge tu.. teman nok jumpe balik la tok batin tu.. mane tawu.. bulih jadi pembekei minyok cenuai pulok teman ni..kihkihkih..

a.samad jaafar berkata...

sahabatku fiqas..
keikhlasan bukan dapat dibuat-buat.. ia datang sendiri.. dan Allah bersama2 dgn orang yg ikhlas.. saya bukan merujuk pada diri saya dalam kes ini.. komen ini adalah umum sifatnya..

a.samad jaafar berkata...

sahabatku kelisa..
nanti teman ajok mike sekali yak..hihihi..jadi oghang kaye kite.. kaye ekor la...

a.samad jaafar berkata...

jank yg rock hihihi..
t kasih kerana sudi membaca.. lu sgt supportive !

bunga berkata...

Alhamdulillah..:)

toyolkiut berkata...

x la pnjg mana pun, baru 18 minit TK baca ni..
berkerut2 muka, pas tu gelak2 la pulak tngok komen2 depa..
mcm2 kn..

pengalamn bharga tu..
jarang2 orang dpt..
nsib baik time blk tu xde jmpe yg pelik2 kan, mklum la, tmpt gelap..sorang pulak..

a.samad jaafar berkata...

kiut yg dihormati..
tak tahu la berharga ke tidaknya.. yg pasti, sesekali teringatkan peristiwa ni.. senyum sorang2 saya..

err.. benda pelik.. ok je.. boleh buat n3 lagi kat blog hahaha..

Farhan Zulhusmi berkata...

menarik jugak entry nie.....
smpaikan nak dapat number ekor lagi tu....
nape xminta number topup pulak..lagi berbaloi..hehehe

a.samad jaafar berkata...

Farhan..
betul laa.. silap betui saya nih.. hihihi..

kelisa_samudera berkata...

sahabatku samad, sett ek. kamu balik kuale jgn lupe rojer aku. kite pegi jumpe same2. kekekeke

cikceriacorner berkata...

salam a.mad..

heheh..kalo sup ekor ok gak..tp kalo no ekor..xbleh le kan..heheh

makdara TERdiva berkata...

tok batin tu betul2 org ke @ bunian? tiba2 jadi citer seram plak :)