Seribu Penghargaan Buat Mereka Yang Sudi...

BLOG ENTRI RENCAM DARIPADA AKU... JEMPUT KE SANA YE..

Isnin, 21 Mac 2011

Alahai anok Ayohhh..

N3 kali ni mungkin kurang disenangi oleh beberapa pihak. Bukan untuk mencarut. Bukan !. Tapi, salahkah untuk berfikiran terbuka ?

Anok-anok aku yang bertige ni makin beso. Ate, mun bile makin beso tu makin banyok la mende baghu yang deme jumpe. Makin banyok yang deme bertanye pade ayohnye yang budiman nih...hihihi.. Tapi to kome, semedang juge aku idok tawu nok nyawabnye.. Ace kome bace contoh ceghite yang kat bawoh ni.. 

Ceghite 1
Satu haghi anok belabun ngan aku..

"Ayah.. tadi Aki(Zaki) nak cari 'dosa menderhaka ibubapa' dalam ternet.."
"Iyee.. bagusnye anok ayoh.. pahtu..?"
"Aki taip je la ..Dosa Me.. tapi Aki tak tau eja  derhaka tu la yah.. Aki tengok kat bawahnya ada tajuk 'Dosa Mengumpat' laa, 'Dosa Meninggalkan Solat' laa.. Pastu kan yah.. ada jugak tajuk 'Dosa Mel**cap'.. Err.. mel**cap tu ape yah ?".

Adeihh..! Patut ke aku diam je.. ato, aku jawab betui-betui..?

Ceghite 2
Anok aku yang soghang ni, kalo ke kedei ... ape-ape mende yang dinoknye,die ambik sendighi pahtu teghuih diletoknye ke konter.. Satu malam aku bawok die ke 7eleben... Mase aku nok mayo mende yang keme beli ta, anok aku sempat lagi nyambor satu bungkus kotak kecik yang ade ataih konter. Anok daghe yang nyage konter tengokkan je kelaku anok aku.. 

Anok daghe nyage konter tanye ke aku, "Betul ke anak encik nak mende ni ?". Aku mintok die bagi mende tu kat aku. Aku nok nengok ape yang nok dibeli di anok aku tu.. cantik yaamat kotaknye.. waghene-wagheni.. ade gambo buoh ceri.. perisa ceri, ketenye dalam base oghang putih.. Tapi yang tak bestnye.. kat depan tu beso-beso ditulih 'C**doms'.. Alamak ! Meghoh juge muke aku.. Malu wooo.. Laju je aku letok balik mende aloh tu.

Dalam keghete anok aku tanye...

"Ngape ayah tak bagi beli mende tu tadi ?", muke die nampok macam idok puah ati.
"Tau ke mende ape tu ?", tanye aku balik
"Tau..gula getah. Rasa ceri.. mesti sedap. Tapi ayah kedekut ! Itu pun tak boleh..".
"Itu mende oghang yang dah kawien punya.."
"Budak-budak tak boleh makan gula getah rasa ceri ke yah ?"

Errr... Macam mane tu kome..? Ape... kene bagi pendidikan seks ????   

31 ulasan:

PUANSTOBERI berkata...

Hihi. Kelaka oke..tp mmg yer pun..tu ler cabaran mendidik anak2 zaman langit terbuka ni..

mmg kena ada pendidikan seks jugak kat sekolah gamaknya yer :D

toyolkiut berkata...

emm..
mmg payoh nok jawak tu..
kalu TK ah, takdok jawapang nok bagi.. nok kabo guane tu? saloh bagi penerangang kang laing pulok jadinye..
hehe..
berape umo anok sedare samad tu?

amalhaj berkata...

anak miker tuh umo baper mad? teman mase anak-anak teman kecil dulu beh kughang juger.... skang nih dah besor panjang ken pulak caghe nak dideknyer....

jurnal murahan berkata...

ahahaha

biase la tu asam garam jadi bapak budak. kalau awok, awok wat gini:

"apok, me****cap tu ape"
"hmmmmmm...jap apok pikio....SELAMAT HARI LAHIR ANAK KU! YES! nah amik adiah surat khabar ni pegi main dengan along eh"

ckLah berkata...

Anak ckLah yang nombor dua tu 'kurang sikit' minatnya dlm sains berbanding kakak dan dua adiknya yang bertangan kidal. Namanya pun dalam bahasa Melayu bermaksud 'Sasterawan Yang Bijak' (Harap2lah masa memberi nama dulu)


...Masa cuti tu, balik ambik dia dari kela tambahan tiba2 dia kata" Hari ni, cikgu Sains (Ting 3) ajar best sangat. Kita faham sangat!"

ckLah tanya topik apa?

"Reproduksi" Dia kata.

Hmmm, padanlah best sangat. Ibunya tak mampu nak ajar bab itu, harap ke cikgu sainsnya aje lah..

Suara Kalbu berkata...

Kaunter 7e memang cantik je letak benda alah tu atas kaunter depan. Agaknya sebab tu ramai budak budak skrg sudah maju dan advance kalau bab2 mcm ni

MOH KEMBARA berkata...

Salam Yob Mad, tu ler kisahnyer bila dpt anok2 yg mula membesor...payah dan kelakaw pun ada! Yob meh bagi alamat rumoh kat Yong, check email akak kat blog akak 18 Disember 2010 ya.

kelisa_samudera berkata...

saudaraku samad, suatu masa nanti mungkin awok juge akan melalui pengalaman yang same. huhu. ghisau betul. nampak gayenye awok kene prepare dia punye jawapan sekaghang la. kena caghi jawapan yg betui2 punya menarik nak bagi kat anok2. hihi

bunga berkata...

aduh..lau bunga tak tau la nak ckp pe bila soalan panas cam tu di tanya..aduhhh..

apple hijau berkata...

phew!baca Yob punye cerita jer dah berpeluh...

anak2 dara saya pun dah mula bertanya benda2 cenggitu...

letih carik jawapan..adeeeh!

a.samad jaafar berkata...

Jurnal Murahan..
idea bro boleh pakai gak hihihi..
err..mana citer baru bro..

a.samad jaafar berkata...

pnstoberi..
kadang2 pening kadang2 lucu jgk...hihiihi

a.samad jaafar berkata...

Kiut yg dihargai..
umo baghi semilang taung je.. mu pong kene bersedia jugok Kiut..hihihi

a.samad jaafar berkata...

amalhaj...
baghu 3 tawun cikgu.. jenih kuat belabun mcm ayohnye hihihi..

a.samad jaafar berkata...

ckLah cikgu yg dihormati..
'Reproduksi' ??? hihihi.. mmg topik menarik tu.. setahun belajo itu je pun bebudok suke tuh..hihihi

a.samad jaafar berkata...

Suara kalbu..
betul tu..elok je disusun kat kaunter.. pernah jgk tengok bebudak sekolah membeli ngan muka selamba je..perempuan plk tu..hmmm..

a.samad jaafar berkata...

kak halima yg dihotmati..
tengok anok membesar suatu nikmat yg cukup membahagiakan..
akak dah sampai ke tanah air ye.. insyaallah kak..nanti saya berikan alamat rumah saya..

a.samad jaafar berkata...

saudaraku kelisa..
itulah anatghe sebab teman nulih ttg nih.. kite sebagei bapak kene bersedie ngan soalan2 yg ghope ni daghi anok2..

a.samad jaafar berkata...

bunga..
mungkin yang terbaik kita kena berdiam dulu..nak cerita pun tentu lagi byk ditanyanya hihihi

makdara TERdiva berkata...

haha! MDT pun tak terpikir pasal benda2 cenggini..tp sebagai bapak mesti gentleman..kena bagitau face 2 face baru anak2 paham..walaupun perkara ni agak taboo utk diperkatakan secara terbuka..cewah!

a.samad jaafar berkata...

Apple hijau..
rasanya, bagi anak2 yg dah besar..kita boleh jelaskan dgn jujur..tp aspek moral perlu ditekankan..err..agak saya laa hihihi

a.samad jaafar berkata...

geng (MDT)...
mungkin betul jgk pandangan tu..tp, anak saya tu baru 9 tahun..kot nanti makin banyak soalan lainnya.. tunggulah dia besar sikit

Encik MamaT berkata...

haha... samad.. lagipun kalau kita berterus terang itu juga satu pembelajaran.. hehe... tapi susah jugak nak jawab mend yang mcm tu.. haha...

DKosongLapan berkata...

Assalamualaikum Chor...
jenoh le mike nak ceghite kat deme..... mike kene le bagi contoh bende yang tak lucah...... bio deme paham.....kaghang bagi yang lucah kaghang deme simpang ke bende lain pulakk.....kekeke...naseb le Chor...bile dasar langit terbuke ni.....maklomle deme ni generasi pesbuk.....

Fiqas berkata...

salam ,
mmg jenuh la nak menjawab tu.. nak pusing kemana cerita pun tak tau ye dak? pening nak mikir cam mana nak xplain..

Aku Dan Teksi berkata...

Susah nak menjawapnya,bersamaan dengan saya, sedang membesarkan tiga orang anak juga,berbagai soalan diajukan,nak jawab ke tak nak....payah,payah.

a.samad jaafar berkata...

sahabatku joyiman..
suatu masa nanti kita mungkin patut berterus terang..agaknya la..hihihi..ader berani ??

a.samad jaafar berkata...

en mamat..
masalahnya, aku rasa geli nak cakap tau hahahaha..

a.samad jaafar berkata...

D_08..
lama tak 'nampak' mike yak..
errr..contoh tak lucah..?? tu yg payoh tu yeop..hihihi..

a.samad jaafar berkata...

sahabatku fiqas..
saya biasanya senyum dan diam.. belum masanya utk berterus terang..

Aku Dan Teksi berkata...

Kita orang melayu,bila bercakap sentiasa berlapik.Tak seperti org.barat,terus kepada topik yg dibualkan.dengan anak2 pun mereka berterus terang.