Seribu Penghargaan Buat Mereka Yang Sudi...

BLOG ENTRI RENCAM DARIPADA AKU... JEMPUT KE SANA YE..

Khamis, 22 Disember 2011

Pulang.. [loghat Perak]

Baghu lebih kughang sebulan aku idok balik ke kampung. Itu pun aboh bisin yaamat-amat. Pelik juge aku.. anok-anoknye yang lain idok jeghu[jenguk] ke kampung berbulan-bulan, idok pulok die maghoh[marah].. Mun kalo aku.. tengok la muncung mulot aboh tu.. Bulih dibuat penyangkut topi panjangnye.. Hisshh..!

Udoh dikabo.. Mad sibuk sangat ni aboh.. Keghoje kene siapkan cepat ni.. Nanti siap je Mad balik laa.. Tapi kome nok tawu ape die balaih[balas]..? "Tak ape la.. ni deghoyan, dukong, manggih ngan mutan[rambutan] ni.. esok pagi yo[biar] la aboh humban ke semok je !".. Elehhh.. maghajuk la pulok..  

Mau tak mau... aku balik juge ke kampung semalam. Aku sampei ke kampung lebih kughang pukui 8.30 malam. Bile aboh dengor bunyi keghete aku.. laju je die bukok pintu. Sambut aku dengan senyum yang lebor. Kakok cuit badan aku.. "Oghang tue tu nok juge kamu balik.. Udoh kok kabo.. kamu sibuk.. Kok pulok yang ditengkingnye.. hihihi..". 

Kakok temankan aku makan. Aboh pulok duduk kat tangge yang hale ke dapor. Aboh tengok je aku makan. Aboh selalu gitu. Bile tengok muke aboh.. aku jadi sayu. Aku tau aboh sunyi. Banyok-banyok anok aboh, aku ngan kakok je yang boleh nyembang ngan die. Kengkadang keme sembang sampei jauh-jauh malam. Aboh pendiam.. mujor la aku gheti nok melayan die.. Semalam pun aku ngan aboh nyembang sampei jam 12 lebih.. Sebelum aku masuk tido, aboh cakap..

"Mad.. aboh tau Mad sibuk.. Tapi aboh dendam[rindu] kan Mad.. Dapat sembang kejap dengan Mad pun jadi laa.. Esok pagi.. Mad balik la.. siapkan keghoje Mad tu yak..".. 

Aboh bercakap pelan-pelan .. Aboh idok mandang ke muke aku pun. Aku renung aboh lame-lame.. Dalam ati aku bebisik..

"Hanya Allah yang tahu kasihnya aku padamu.. Aboh.."

SEKIAN..

21 ulasan:

Hafizah Mohammed berkata...

Salam...
Untungla mad jadi anak kesayangan...sejuk ati abah kome

insan_marhaen berkata...

moge allah cuco kan rahmat ataih kamu.

missSenget berkata...

sedih laa cik mad baca ni pagi2..

sob2..

kite dendam kt cik mad..

erk..mcm lain mcm je kan..? ekeke..

kakcik berkata...

Assalamu'alaikum Dik Mad...

Ate banyok ke bawok buoh2 tu balik?

Teringat satu ketika dulu, kalau kakcik dan adik2 balik ke kg, bila kami nak balik semula ke KL, bapak akan buat2 sibuk. Menebas la...menyapu la... Kami tahu dia sedih melihat kami meninggalkannya semula... :(

miloais milo berkata...

sayu aje keme baca ayat2 yg hujung tu...
serasa menitik ayor mate yop!

~SaL IjOu~ berkata...

Tersentuh baca entry ni.mak ayah sy x reti nak ckp rindu,x reti nak tunjukkan kasih syg melalui kata2.skrg ni bila cuti panjang & dok kg, sy suka renung & perhatikan mereka..& mengucap syukur yg amat sbb masih blom terlambat utk berbakti pada mereka~ kalo dulu sy memberontak kenapa mereka x cuba nak fhm sy, skrg sy cuba utk fhm mereka~

amirah berkata...

huwaaa...aku sedih yob mad mmbace nye..sebab dh lama x jumpe mok ni..sian kat dia..tp ada je hei nye nak kena setel ni..ada kursus ler..memacam ler..err..yob mad, lenkali nak balik kaghei kabo le, boleh kirim..hehe

Encik MamaT berkata...

berbakti selagi mereka masih hidup.. hmmm

Pembunuh Tanpa Bayang berkata...

kamu orang perak ke?

ayah tak pernah cakap,just tunjuk dengan perbuatan.tapi mak,tiap kali telefon,selalu cakap sayang =)

eMMe berkata...

tu la kasih aboh pada anok ia yg plg ia sayang..... kim salam kat aboh mike ye yop....

diana berkata...

aduhai..
cerita sedih ni..
huhu...

napa tak ajak ayah dok sekali dengan kamu..tak la dia sunyi sangat..

atuk berkata...

Assalamualaikum A Samad

sungguh besar pahalanya mengembirakan kedua ibu bapa...

Wassalam

Rain berkata...

*sebak

abah tak pandang muka cik mad. dia tahan perasaan rasanya. kalau dipandang, direnung. mungkin dah nages.


semoga abah cik mad bahagia selalu selalu selalu...

sementara mereka masih ada, berbaktilah. pesanan buat diri juga

eita berkata...

anak kesayangan abah rupanya..
patut lah orang lain balik tak sama....

Deru Ombak berkata...

Adeh.. Sedeh!
Mengundang rindu yang teramat kepada mak Dan abahku yang sudah tiada..

Hanz Newman berkata...

:) ape nak buat..sabor aje ler.. udoh anak emahs abohnyer.

Kasih sayang kite ni ader yang terzahir pada perbuatan, perkataan.. ada masenyer kasih kita tak berbentuk, diam kite tak bermakne udah tak sayang/ lupe. Cume, tak terucap saje!

iRiS berkata...

anak ayah ni...time sy blaja dulu lbh krg cmni gk situasinya...sy cll rmh semiggu skali...pd hal bru ja call ari 2...mak ayh call tnya npe dh lme x call?sdgkn adik2 lain xcall bermggu2 pn xda depa bsg pn..hehehe

tajnur berkata...

Assalamualaikum wbt
Ate kalo yob mad ni balik ke Kaghei, bolehlah dikatakan `itik pulang petang`. Tapi teman ni Yob, sejak dari kecik numpang sana sini sehingga terpaksa le `lepaihkan kain batik kat Sungei`. Idok le teman kisohkan nok bersogheih2 lagi. Iyor le ape oghang nok kate pun. Apa yang tersimpan dlm hati teman ni cuma loghat Peghok je...

Ayen... berkata...

Betapa sygnya aboh abg mad kat abg mad yek.bagusnyalaa abg mad ni....

Fiqas berkata...

aboh yob sama mcm bapak mertua saya.. teringat pulak kat dia.. nampak macam terpaksa balik kan.. tp tu la, bila balik tgk air muka mak ayah yang nampak bahagia tgk anak balik, rasa sedih, rasa sayu.. bila lagi nak bahagiakan mereka..

Cikya berkata...

cikmad,

keluor ayor mato mike lopaih baco.
T__T

teringat kat arwah abah,
pergi sebelum anak dia yang paling rebellious ni nak tumpah bakti..

sesal saya cik mad,
tak mampu nak ulang waktu.
sebab tu, kadang dua minggu sekali saya balik jumpa Mak kat kg, biar lar sibuk dengan assignment report semua..

:)