Seribu Penghargaan Buat Mereka Yang Sudi...

BLOG ENTRI RENCAM DARIPADA AKU... JEMPUT KE SANA YE..

Selasa, 26 Oktober 2010

BIG SALUTE FOR WOMEN BLOGGER...

Hihihihi...tajuk je aku beghani(berani) pakei bahase oghang puteh kome... lebih daghi itu... mate idok beghape nok nampok pulokkk...uhukk..uhhukkk...

Kali ne aku nok nulih khas untuk blogger daghi jenih lawan jantina aku.. kaum hawe.. Aku kagum beno ngan deme ni... Banyok daghi deme ni, mun(jika) buat blog.. kat dinding blog deme biasenye musti ade gambo pamili(family) deme.  Yang belum kawein letok gambo mak bapok deme la..kengkawan deme la..atuk nenek deme la.. kucin deme pun diletoknye sekali. Bagi deme yang udoh berkawein pulok ..macam idok soh(sempurna) mun deme idok letokkan gambo suami deme.. gambo sanding2.. ade gambo dekat tingkap.. tengoh padang.. ataih bukit.. yang ataih katei usoh ceghite la..ghamei... Ate... penting kome katei tu... penting untuk deme tido la.. Kome ni gemo sangat pikio ke lain.. Aku idokk.. pikighan aku tuluih...muluih...

Gambo anok-anok jadi kebanggaan deme. Ade bebeghape blog yang aku tengok betui-betui ceghitekan he anok deme je.. Kekadang bulih kompiuih(keliru) kome.. mok budok ke .. ato memang budok itu sendighi yang punye blog. Tapi budok tu.. bebi lagi..(errr...macam pelik ejaanye yak.. tuko !).. Ulang soghe(suara)...Tapi budok tu baby lagi...Deme bebangge untuk kongsi kesoh anok-anok deme ngan kite. Siap ade contest lagi... Uuiissk.. hebat deme ne kome... Ade yang letok kate-kate behaghap(berharap).. kate-kate mendoa...yo(biarlah) le keme kekei bahagie adenye...ermmmm...baguih betui yak..

Ate..sebab itulah aku nulih pekaghe ni.. Aku betui-betui SALUTE !!! Deme secaghe jelaih memanifestasikan sipat menghargei idup berpamili... menghargei sebuah ikatan pekaweinan.. menghargei persahabatan.. menghargei mende yang deme sayang.. Ini sipat yang baik dan mulie.. Haguih diberi 'pingat' ataih sipat yang tepuji ini...Sipat ini la yang kughang ade pade blogger oghang jantan kome.. Patut juge le malu sesikit kome.. Bini kite mun beblog idok ditinggeinye kite.. tapi kite.. paham-paham la yak..

Kalo oghang jantan ni payoh beno pun nok nonjoi kan pamili...Bukan nok kate pamili.. ngan deme-deme sendighi pun mun bulih nok nyoooghok je keghoje nye... Tapi tentu la deme ade  alasan sendighi tu. Kadang-kadang nok bubuh gambo sendighi pun beghat beno.. Ate diletoknye la gambo sungei mase senje la...(errr...macam biase tengok !).. gambo jambatan laa ( TinuJ.. nok salam yak).. gambo tengoh ngail laa(D_08.. bukan mike..oghang Uganda yang aku maksudkan ni..)...memacam.. Tapi aku nok tegaih kan lagi.. Keme oghang jantan ade alasan sendighi.. Kemaihhhh(kukuh) betui alasannye.. Tapi..GHAHSIE.. !!! 


13 ulasan:

imanshah berkata...

ada2 nanti teman tunjuk ya

kakcik berkata...

Salam Yop...

mike idok ngate teman, kan? Teman gemo meletok gambo anok2 ngan gambo pemandangan.

Jap lagi teman letok link blog mike ni kat blog teman... :)

MOH KEMBARA berkata...

Salam Yob, betoi kata Yob tu...teman perati blog orang pompuan penuh gambor2 famili-suami dan anok2. Ya org pompuan mmg family-proud deme ni. Bkn kata org jantan idok family-proud, deme memalu kucing. Tp perasan tak dlm blog teman takdok gambor famili, muke teman pun segan nak boh ? Teman memalu tupai!

tinuj berkata...

Salam yop,

Betui kate mike tu penampilan bloger pompuan memang hebat tak telawan di teman. Maap le Teman letok gambo jambatan ade makne yang tersighat. Jambatan menghubung segale-galenye. Bab teman nak beghegek (menghias) blogni tengin bebeno, usahkan nak letok gambo famili,muke blog pun jenuh caghi gincu ngan bedak tak jumpe.

eMMe berkata...

yob, bagus tol la yop punye observation tentang blog wanita,
blog kaum adam pun ape kurangnye, hebat juga..dowang nye ayat, lagi powerrr tau...byk nak kene belajar lagi nih...ade tu lagi canggih blog dia, leh sorok2 lagi shoutbox dia kat tepi tu...

PakNgahYobKider berkata...

ikut suka kome le apa yang kome heghan....sendighi punye, ikut gemo memasing.....memasing ada tujuan dan niat... ghahsia macam mad kate.....

kakyong berkata...

yeop,
yg suka dok dibalik tabir ni sellaunya blogger yg usia dah otai.. cuba tgk blogger jantan yg memuda.. sama naik jer dgn blogger anak dara... hehehe...

x kesah le.. ank tonjol muka @ idok, janji penulisan nya dpt difahami.... dan buleh berkenal-kenalan...

a.samad jaafar berkata...

Imanshah : hihihi...baguih..baguih..

a.samad jaafar berkata...

Kakcik : idok...idok...teman muji kome ade le.. moh balik kaghei..

a.samad jaafar berkata...

TinuJ : Mike punye blog lambang kematangan mike..udoh la tu..usoh diuboh2.. mun nok uboh jugak pastikan jangan gune warne pink lak.. cekik teman nengoknye nanti hihihi

a.samad jaafar berkata...

eMMe : yang ceghite tang pengantin tu..teman ngaku..teman teghingatkan gambo eMMe..hihihi..sori yak..

a.samad jaafar berkata...

Kakyong : Terus terang .. N3 ni berdasarkan blog kakyong ngan ummi hanie.. atas rasa kagum

a.samad jaafar berkata...

PakngahYobKider : Mane pegi gambo mike kat ruang polowe teman tu ye..? ilang tetibe...sedihhh teman