Seribu Penghargaan Buat Mereka Yang Sudi...

BLOG ENTRI RENCAM DARIPADA AKU... JEMPUT KE SANA YE..

Khamis, 21 Oktober 2010

Mad..Pak Aku Timpe di Deghoyan !!!..


Jika menyusohkan polowe baghu.. maafkan aku yak. Kene biase-biase kan ngan loghat Peghok(Perak) yang jadi 'trademark' aku ni... Cube je bace...



Tarikh : Aku dalam tingkatan 3 kot..
Mase : Pas maghrib
Tempat : Kebun deghoyan bapok Antan Ndu


Kraaaaahh..!!
Bukkk...!
Aduiihhh...
"Mad...Pak aku timpe di deghoyan Mad..!! " jeghit Antan Ndu.
"Mad...Panggei(panggil) apok kamu.... Cepat !!!.

Memang aku nampok bapok Antan tu kene timpe(timpa) di deghoyan tadi . Ate, depan mate aku jadinye.. Ngan cahaye lampu selait(torch light) yang nyegholang teghang(terang benderang) tu, aku nampok sesangat yang deghoyan tu 'landing' ngam-ngam ke kepale bapoknye tu.. Kene.. pah tu bapok Antan ngadoh.. kendian die tumbang ! Tepempan(terpaku) aku. Ngeligih(menggeletar) aku nengoknye kome... Antan teghuih ngelebang(bergerak dengan sangat cepat) neghokam(menerkam) ke bapoknye... Aku pulok ngelebang beghambat(berlari) ngale(arah) ke besika. Idok le tawu nok ngelih(melihat) dulu kan he bapoknye tu.. Tawu nok dapatkan apok aku je mase tu.. Ni ghiso(risau) yang yaamat-amat(sangat-sangat) punye pasei(pasal) la ni.. Apok aku tentu ade di mesejid.. Haa.. ate ke situ la aku nyaghi(mencari) die..

Sampei je.. teghuih(terus) aku sughuh(suruh) deme panggei apok aku. Lebih kughang macam ni la dialognye kome..

"Pak Ude.. panggei apok awok kejap.. leghah(cepat) sikit!"
"Ape paseinye Mad..? 
"Niii.. Nyoh Ghasit timpe di deghoyan.. Nok nyughuh apok nengokkan die la ni.."
"Haaa... timpei di deghoyan ?? Kahkahkah... Antu betui kamu ne.. Jegele(melawak) yang bebukan.. Kakaakahkah.."
Banteinye sume deme kat berenda mesejid tu suke kome... Ngengei(ketawa berturut-turut) yaamat-amat.. Aku jadi kanjei (bingung)!!
"Ehh.. betui ni.. wat ape pulok awok selogho(bergurau)..." kate aku ngan muke seseghiuih(serius) LatiP Borgiba.
"Huiii... ce kome tengok muke Samad ni.. Seghiuih bebeno.. kahkahkah..." lagi kuat deme ngekek..
Aduiihh.. hagham bejadoh betui laaa !!! Idok pecaye dideme cakap aku pulok ni... Apok aku yang baghu keluo mesejid senyum-senyum.. Kome dengo la labun Samad tu.. Gemo beno meghedang-ghedang.. Apok aku namboh kuatkan lagi ngengei deme.. Ate.. nengok deme ngengei.. aku pun senyum-senyum pulok sudahnye kome..hihihi.. Lagi la deme idok pecayekan aku. Aku cekoh balik besika...beloh(blah) laa...

Mase aku sampei kat kebun deghoyan bapok Antan Ndu, die tengoh mangku bapoknye. Bapoknye bulih belabun sesikit. Penin Mad uii.. kate di die. Aku kabo kat Antan yang deme di mesejid sukekan(gelakkan) aku je tadi.. Jadi aku mintok die pulok pegi dapatkan deme di mesejid tu. Mongkah la die pegi pulok... Aku tunggu bapok die di kebun. 

Idok lame pahtu, ghamei le yang datang. Bapok aku pun ade. Ye-ye je deme mintok maap kat aku. Idok le deme sangke labun aku tadi betui. Aku pun idok la nyalohkan deme pun. Memang idok peghonoh jadi deghoyan nimpe oghang . Tamboh pulok aku ni sebenonye bukan bulih seghiuih sangat pun.Ade yang nopok-nopok(menepuk-nepuk) badan aku... sori  yak Mad..kate dideme. Deme angkat bapok Antan ke dango...  Apok aku bace apa mendenye ntoh.. Nyoh Ghasit jadi sego balik. Die cume penin je.. katenye. Heghan aku kome.. Deghoyan nimpe kepale tapi takat penin je ! Daghoh pun sikit je yang keluor. Jangkenye.. mau tumpo(mati) Nyoh Ghasit tu kome. Ni idok... Penin je.. Memang idok masok diakei.. tapi memang itu la yang belaku.. Esoknye heboh deme ceghite tentang he aku kene suke (gelak)di mesejid malam tadi. Peimes(famous) name aku.. Tapi saghi je la.. hihihi....

Pengajaran : Jangan kuat sangat melawok kome.. mun kome kene macam aku baghu kome tawu...hihihi..

13 ulasan:

tinuj berkata...

Mad,
Teman jenih oghang suke ngusik(melawak) kekadang kanjei juge dibuatnye bile kene hei yang serius tu. Melawak memang ade baiknye menampak hubungan baik kite sesame kengkawan tapi jangan over nanti makan dighi.tk

eMMe berkata...

mcm ne dowang nak percaya, mike mase tu tingkat 3 yak? hahahaa...ni pun first time dengor citer org timpe doyan, hehehehe..kelakar..idok luke kepala nyoh rasit tu yop?

DKosongLapan berkata...

mike ceghite ni pun ghase nak tergelak ni CHor..... tapi awok gelak dalam ati je lee....

toyolkiut berkata...

kalu mari sining kene bace dua tiga kali sokmo..
memang payoh nok pahang..
duriang memang sedak kang??
wak poyok lagi sedak..
cicoh budu makang nasik..
fuh...
telior la pulok..

abu muaz berkata...

salam kenal dan ziarah.

MyZone~theUn4given berkata...

sempat lagi melawak..adoii

a.samad jaafar berkata...

Tinuj: Sekaghang ni nok melawok pun bio oghang tawu kite ceghite yang betui..cume caghe nyampai tu bio pandei..

a.samad jaafar berkata...

TK : hihihi..sabarrr.. lame-lame ok la.. t kasih sudi jenguk saya ye.. masih menunggu gambar mate awok yang hebat tu..

a.samad jaafar berkata...

Muaz : Jemput2.. pintu tak kunci...

a.samad jaafar berkata...

eMMe : agoknye pasei itu la kot.. tp mase tu teman kuat meghapu pun hihihi...

a.samad jaafar berkata...

D_08 : Saje2 ceghite pengalaman teman ni yeop..

a.samad jaafar berkata...

MyZone : melawok kite kadang2 idok kene tempat yak.. teman insap doh hhihi

MyZone~theUn4given berkata...

..seb baik umo masih panjg..kalu x,terkilan banyak tuuu...