Seribu Penghargaan Buat Mereka Yang Sudi...

BLOG ENTRI RENCAM DARIPADA AKU... JEMPUT KE SANA YE..

Ahad, 24 Oktober 2010

Punca Melayu Malas dari Kacamata Munshi Abdullah

Aku peghonoh(pernah) nengo daghi(dari) mulot oghang yang kununnye tebei(tebal) yaamat(sangat) keMelayuannye mengatekan yang Munshi Abdullah ni bukannye Melayu. Bile aku tanye bangse ape idok la die tawu nyawabnye. Aku tanye lagi, ade ke die mace ape yang ditulih di Munshi Abdullah tu.. idok katenye. Aku nengo oghang kate la Mad uiii.. Hmmm.. Ni yang susoh ni...

Alasan kawan aku tu, mun kalo oghang Melayu.. apa baatan(rasional)nye keritik-keritik oghang Melayu. Kate Melayu malaih(malas) la.. Melayu pengoto la.. Ghaja jahat la..memacam... ooooo gitu... Ghupenye oghang Melayu ni jangan pandei-pandei nok dikeritik la yak ? Sempoghone(sempurna) beno la Melayu ni agoknye mun sampei idok bulih ditegor-tegor.. Maunye ndok(hendaklah) la disanjung-sanjung.. dipuji dipuje ... Kene selalu genggam penumbuk.. tumbuk ke langit.. pahtu sebut.. Idup Melayu !!.. Idup Melayu !!!... Ermmmm.. gitu...

Malangnye.. aku ni pulok menghormati manusie yang namenye Munshi Abdullah ni. Hakikatnye.. aku ghase... die la satu-satu oghang yang memikio tentang nasib oghang Melayu pade jaman die. Aku anggap die manusia yang betui-betui genius... ape idok geniusnye kome.. Abdullah ni hampir-hampir hafal al-Quran, fasih berbahasa Tamil, Hindi, Inggeris dan Tionghua.... Die rajin mace kitab-kitab Melayu.. Kome kene ingat.. die ni idup sekitor taun 1796 sampei 1854. Agok-agok kome beghape oghang yang ade di bumi Tanoh Melayu ni yang setanding ngan die pade jaman tu.. Mungkin menghacun(tiada) kan...? Jaman ni pun bulih dikighe ngan jaghi oghang yang mampu celen(challenge) die kome...ngaku je la..!

Saloh ke die keritik oghang Melayu mun kalo(jikalau) ape yang dilabun(kata)nye itu iklah(ikhlas) atah kesedaghan(kesedaran) die... pahtu, mende yang dilabunnye itu betui..? Ace(cuba) kome nilei sendighi labun die tu...

Dipetik daripada Kisah Pelayaran Abdullah ( Edisi ketujuh-1982); muka surat 19-20...
.....Maka adalah pada tatkala belayar itu, hatta sahaya tiada juga lepas daripada fikiran akan negeri Pahang itu. Maka apa juga sebabnya boleh jadi demikian itu, sangatlah miskin dan kesunyian negeri itu, kerana dari dahulukala termasyhur namanya kepada segala negeri besar-besar, semena menjadi kecil dengan tiada dirampas oleh musuh dan tiada ditawan oleh negeri lain-lain. Maka adalah pada sangka sahaya, bukannya dari sebab perompak, kerana belum pernah sahaya dengar khabar negeri besar-besar yang hilang perniagaannya dan kekayaannya oleh sebab perompak; dan bukannya sebab tanahnya, kerana negeri Pahang tanahnya terlalu gemuk; dan bukannya sebab kelalaian orangnya sahaja, kerana belum pernah ada negeri dalam dunia ini yang lalai orangnya sekelian, jikalau boleh ia mendapat untung dengan kerja tangannya, dengan ketentuan labanya, serta senang hatinya, maka jikalau kiranya setengah bagian juga orang yang dalam sebuah negeri yang sehari-hari ada mencari kehidupannya dengan rajinnya, lagi dengan pekerjaan yang setiawan, nescaya menjadi besar dan kayalah negeri itu. Maka pada sangka sahaya, inilah sebabnya menjadi miskin negeri Pahang itu. Maka sekelian orang yang duduk dalam negeri itu sentiasa dengan ketakutan akan aniaya dan loba raja-raja dan orang besar-besar. Maka adalah fikiran mereka itu, "Apa guna rajin kita itu ? Maka jikalau kita mendapat sedikit wanag atau makanan, nescaya dilobakan dan dirampas oleh orang besar itu ". Maka sebab itulah tinggal mereka itu dalam miskin dan malas dalam sepanjang umurnya. Maka apabila tetaplah fikiran sahaya, inilah sebabnya negeri itu tiada boleh orang mendapat kesenangan dan kesentosaan dalamnya, kerana kurang baik perintanya. Maka sekalian perkara yang tersebut ini telah datang dari sebab kejahatan dan kebebalan raja-rajanya sahaja. Maka pada fikiran sahaya, tiadalah lain lagi sebabnya daripada ini, adanya..........


Haa... Betui ke idok mende yang dilabun di Munshi Abdullah tu ? Ghajin ke Melayu jaman ni kome ?? Mun malaih(malas) juge pade kome.. ape pasei pulok kome..?? Moh kongsi-kongsi pendapat kome uiii... Maghi-maghi... pintu ghumoh aku idok bekunci...!!!

11 ulasan:

tinuj berkata...

Aje yang ye Mad oi,
Melayu kini dah subsidikan,tunggu for sale. Kesah bangse kiteni P.Ramli je yang pikionye mendahulu zaman, daghi hei ghahayat kebanyak sampei ke ghajenye.Itu pasei filemnye di ulang ghatuih kali pun oghang tak jemu.Munshi pun kalo buat filem gamak teman ghope itu juge penghasilannye.

MOH KEMBARA berkata...

Salam Yob, teman dah mace buku Munshi Abdullah dulu2 masa remaja. Teman suke citer pengembaraan dia, ater teman ni pun suke nyongket, suke bebenor mace citer pengembaraan ni. Teman sikit pun tak tersinggung apa yg dia tegur hal org Melayu dan raja-raja Melayu masa tu. Kalau betoi apa salahnyer. Dia memang pelapor neutral dan tak diupah oleh sesapa. Ada yg tuduh dia ni talibarut dan barua Inggeris. Tak buleh ditegur org kite ni. Kalau betoi, terime jer ler!

Solihin Zubir berkata...

adeyhhh.. berbelit lidah baca.. haha..

Abhamz berkata...

salam, best entri, sekurang-kurang dapat meberi kesedaran buat yg mahu berubah..

DKosongLapan berkata...

Salam CHor....
itu yang awok suke mace blog mike.....
mike selalu keluokan bende2 ato ceghite2 based pade pembacaan mike...... sesekali mike bergugho.. tap dalam guro mike...ade siriyes..... itu yang awok sukeee

a.samad jaafar berkata...

TinuJ : P Ramlee tu genius bebeno tu.. yg hebatnye..ape yang dilawokkannye dulu..jadi pulok jaman ni yak..

a.samad jaafar berkata...

Moh Kembara : Bile mace buku-buku lame..ghase meluat ngan puak yang 'tu' makin tebei !

a.samad jaafar berkata...

Solihin : saboooo... hihihi..

a.samad jaafar berkata...

Abhamz : Teman rasa kecik jika banding ngan entri blog mike tu..

a.samad jaafar berkata...

D_08 : ehemmm..eheemmmm.. pandei ngambik ati kawan aku nih...

kelisa_samudera berkata...

awok rase awok ade nulih komen kat sini. tapi tak appear plak.